Locsolás- Mivel?
Az egyik legfontosabb dolog a növénytartásban, persze sok más mellett, a locsolás kérdése. Ami gondot szokott okozni annak eldöntése, hogy…
1. Mivel locsoljak?
2. Hogyan?
3. Mikor?
Az első kérdésre pedig látszólag egyértelmű a válasz, hogy vízzel. De milyennel? A legjobb a szobahőmérsékletű, lágy víz. Hidegebb víz használata nem ajánlott, mert az szinte egyik növény sem szereti. A kemény csapvizet elviseli némelyik, de minden esetben jobb lágyítani. Nálam hatalmas hordókban kútvizet tárolok. Míg az egyikből kifogy a másikban áll a víz. Klórtartalma ugyan, nincs de a hordó falára kicsapódnak kis ásványi anyag szemcsék, nyáron a víz kissé meg is zöldül. Növényeim szeretik. Évek óta ezzel locsolok. A vizet fel is lehet forralni lágyítás céljából. Szoktam ilyet is használni, ügyelve arra, hogy az edénybe, ahol a vizet forraltam, benne maradjanak a kicsapódó részecskék (alul és az edény oldalán) és ezt nem használom fel. A tiszta részeket kimerem, hagyom teljesen kihűlni és felhasználható lesz.
Mielőtt a vizet felhasználom, hagyom állni a szobában, hogy a hőmérsékletet átvegye. Ez különösen akkor fontos, amikor a kerti hordókból locsolok hűvös időben. De nyáron sem locsolok túlmelegedett vízzel. behozom és megvárom, amíg lehűl.
A locsolóvizet tehát gondosan előkészítem. Ilyenkor télen, amíg a hordókban nem fagy meg a víz, de az már nagyon hideg, merek ki belőlük, nagy műanyag kannákba amiket egy fűtött helyen tárolok. Így mindig van kéznél használható öntözővíz.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése